tiistai 26. marraskuuta 2019

Sosiaalis-taloudelliset olosuhteet


Koulutus


Koulujärjestelmä on suht. Samanlainen kuin meillä suomessa:
Koulujärjestelmä alkaa ns. "Esikoululla", johon sisältyy yleensä päiväkoti/eskari ennen peruskoulun aloittamista.
Ala-aste on suunnattu 6-12 vuotialle ja sisältää luokat 1-6. Ala-asteita löytyy n. 15, 200, jotka ovat joko valtion ylläpitämiä (?) tai uskonnollisten yhteisöjen/instituutioiden.
"Toisen asteen koulutus" (secondary school) sisältää yläasteen ja lukion: yläaste kestää kuten suomessa 3 vuotta (yleensä), suunnattu 12-15 vuotialle ja lukio 3-4 vuotta, suunnattu 15-18 vuotiaille. 
Korkeakoulutus (higher education) sisältää yliopistot ja muut koulutusvaihtoehdot, kuten opettajan koulutus. Yliopistoissa on tutkintojen suhteen kestossa eroavaisuuksia suomeen verrattuna: kandidaatti (kestäen 4-5 v), maisteri (1-3v) ja tohtorin tutkinto (2v). (1)

Haitin koulutusjärjestelmä kuulostaa suht. hyvälle, kun ajatellaan, että kyseessä on hyvin köyhä kehitysmaa: todellisuudessa yhä harvempi nuori käy kouluja yliopistoon saakka - kaikilla lapsilla ei ole edes mahdollisuutta päästä kouluun. (Varsinkaan vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen, jossa kuoli suuri määrä koululaisia ja monia kouluja tuhoutui)
Toinen suuri ongelma kouluissa on kieli: monet "julkiset" koulut opettavat ranskaksi, josta lapset eivät ymmärrä mitään eivätkä läpäise lukion pääsykoetta. Useissa yksityiskouluissa, joita yleensä ylläpitää kirkot opettavat puolestaan kreolinkielellä, jota suurin osa väestöstä puhuu, jonka vuoksi n. 98% oppilaista läpäisevät kokeen ja jatkavat opintojaan - tämä nostaa väestön lukutaitoisuutta, joka on keskimäärin n. 61% (2)


Haiti education system


Haitilla on noin. 12-15 yliopistoa, joista suurin osa sijaitsee maan pääkaupungissa Port-au-Princessä. (3)

Notre Damen yliopistossa on viisi tiedekuntaa:
- Lääketieteellinen ja terveystieet
- Kauppatieteet, yhteiskuntatieteet ja valtiotieteet
- Hallintotieteet (Cap-Haïtien)
- Maataloustieteet
- Hallintotieteet (Jacmel)


Itseäni kiinnostaisi eniten lääke- ja terveystieteet. 
Luultavasti eniten mietityttäisi opetuksen ja koulun "laatu" eli millaista opiskelu olisi verrattuna suomeen, jossa on yksi parhaimmista koulujärjestelmistä. (Yleisesti ottaen itse olen ollut erittäin tyytyväinen opetukseen) Miten maassa pärjäisi - kulttuuri kuuluu latinalaisamerikkaleiseen, joka eroaa meille tutusta länsieurooppalaisesta tai mitä tehdä, jos tulisi luonnonkatastrofi. 
Hyvin paljon kuitenkin mietityttäisi eroavaisuus: Haiti on ensimmäinen mustien perustama tasavalta, joten totta kai heti ensimmäisenä minä suomalaisena erottuisin heti kaikista ulkonäöllisesti, puhumattakaan tavoista ja miten käyttäytyä täysin uudessa ympäristössä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Agenda 2030

Agenda 2030 1. Ei köyhyyttä Haitin väestöstä jopa 59% elää köyhyysrajan alapuolella, jonka lisäksi yli 24% vielä äärimmäisessä kö...